sv.Terezie s Lisieux

17. 10. 2007 9:28

1. říjen   Svatá Terezie z Lisieux

 

 

Žila v 19. století."Mým povoláním je láska!" volávala Terezie.
"Ježíš! Chtěla bych ho tak vroucně milovat,
milovat tak, jak ještě nikdy nebyl milován...

"Kéž mi dá lásku bez mezí, bez hranic!Chci
stůj co stůj získat palmu, ne-li krví, aspoň láskou."

"Věda lásky! Nežádám si nic, než této vědy...neboť
nemám jiné touhy, než milovat Ježíše až k šílenství."

Svatá Terezička se narodila jako poslední z devíti dětí manželům Martinovým. Toužila už od dětství stát se řeholnicí jako její starší sestry. Nakonec se jí to v 15 letech podařilo, i když to bylo vyjímečné. Byl do toho zasvěcen i tehdejší papež Lev XIII. a musela mít zvláštní povolení od biskupa. Sestry v klášteře jí moc nerozuměly, myslely si, že je domýšlivá a pyšná. Přitom Terezie, která navenek působila klidně a vyrovnaně, trpěla po celý život stavy úzkosti. Byla často mučena myšlenkou, že ji Bůh opustil. Vždy znovu však uměla odolávat i nejsilnějšímu pokušení. Někdy byla přesvědčena, že je odsouzena k zatracení. Přesto se zcela odevzdávala Kristově lásce. Jejím heslem bylo: "Všechno je milost".

Když jí bylo asi 20 let, uložila jí sestra Pavlína, která se mezitím stala převorkou, psát vzpomínky z dětství. Vznikla tak "Historie jedné duše" a kromě toho Pavlína zaznamenala i některá její slova. Je to poselství lásky. "Bez lásky,"píše,"jsou všechna, i nejskvělejší díla pouhé nic; ne,ne, Ježíš nežádá velkých činů, nýbrž jen oddanost a vděčnost". Ví, že "Ježíš touží vstoupit do našeho srdce" a že "i nejmenší úkon čisté lásky prospívá církvi víc, než všechny ostatní skutky dohromady". A blízko smrti praví "Nikdy jsem nedala Bohu nic jiného než lásku".
Karmelitský řád žádá po řeholnicích tvrdou kázeň: manuální práci bylo vyhrazeno 5 hodin, chórové modlitbě a rozjímání šest a půl, osvěžení a soukromému zaměstnání čtyři hodiny, cvičení novicek půl, jídlu hodina a třičtvrtě, spánku šest až sedm hodin. Její křehké zdraví nakonec nesneslo tvrdý život karmelitek; o Velikonocích 1896 kašlala krev, za rok ji přenesli na ošetřovnu a tam zemřela. Se svým vnitřním utrpením, k němuž se přidala také tuberkulóza, se chtěla obětovat za hříšníky světa.
Už v roce 1925 byla prohlášena za svatou. Město Lisieux se stalo poutním místem Západu a v roce 1929-1954 tam byla postavena bazilika, v níž leží sv. Terezie ve skleněné rakvi a proudí sem statisíce poutníků.
Další obrázky a životopis, 63 obrázků svaté Terezičky.
Je patronkou :
Francie, Austrálie, misií, misionářů, karmelitek; pilotů a posádky letadla nebo raketoplánu; nemocných AIDS, tělesně nemocných, proti nemocem, proti zvracení, proti tuberkulóze a nemocných tuberkulózou; květinářů a pěstitelů růží; při ztrátě rodičů; obnovení náboženské svobody v Rusku;
Atributy:
Na obrázcích bývá Terezie znázorňována často s růžemi, protože před svou smrtí slíbila, že bude z nebe sypat růže.

Pozn.

- 30. září 1897 v 19 hodin 20 minut Terezie umírá

- matka Anežka píše: Naposled vydechla v sedm hodin, tiskla přitom svůj kříž na srdce a řekla: „Ó, miluji tě!“ Pak pozvedla oči k nebi, které viděla!!!

 

Modlitba k sv. Terezii z Lisieux

Svatá Terezie, naše malá sestro,
za tvůj příklad děkujeme
a v cnostech ho následujeme.

Tys pochopila,
že láska je všechno,
v sobě obsahuje všechna povolání,
a celým srdcem tebe žádáme,
bychom Pána Boha milovali
a naplnili Jeho vůli.

Nauč nás, ať kráčíme po dětství cestě,
kterou Pán Bůh na tobě ukázal,
abychom nespoléhali na sebe,
ale všechnu naději skládali v milosrdenství Ježíše.
Amen

Zobrazeno 6663×

Komentáře

Dana Kopečková (DaTerFa)

Souhlasím s Františkou. Také bych ráda vyrazila do Lisieux navštívit její hrob. Já jsem konvertitka, kakže pokřtěná jsem byla až dospělejší a moje patronka na křest je právě Svatá Terezička. Je to skvělá světice. Vždy pomůže.<br />
Svatá Terezie z Lisieux, oroduj za nás.

Makena

Je to i má patronka. Třeba někdy vyrazíme společně :)

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková